ASSALAMUALAIKUM! SELAMAT DATANG KE BLOG NUKILAN KREATIF NURZA. SALAM KUNJUNG ZIARAH!

Rakan-Rakan & Followers Yang Dihargai, Terima Kasih Sekalung Budi! Tulus Dari Hati...:)

Tuesday, August 2, 2016

PUISI HAIKU SEMPENA BULAN MERDEKA


Assalamualaikum...

Sempena bulan kemerdekaan ini, jom sama-sama tingkatkan semangat juang kita tak kira dalam apa bidang sekalipun. Dalam penulisan haiku ini, kita perlu benar-benar mengikut disiplin penulisan dan penciptaannya baharu kita boleh berjaya. Mencipta sebuah haiku tidak semudahnya kerana kita perlu ikut pola yang ditetapkan, kigo tidak boleh bertindih, imej harus kukuh, kireji perlu tepat dan yo-in haruslah kreatif dan tidak klise. Di sini saya dan rakan-rakan banyak memanfaatkan pembelajaran penulisan haiku ini dalam kehidupan sehari-hari. Kita perlu berdisiplin dan fokus dengan apa yang kita lakukan sekiranya kita ingin berjaya.

Alhamdulillah! sepanjang siri Sayembara yang lepas, sebuah haiku saya berjaya memperolehi penarafan lima bintang sebagai juara dan haiku untuk sayembara terakhir hanya dua haiku sahaja yang memperolehi penarafan empat bintang. Haiku yang selainnya hanya mampu mengutip tiga bintang. Apa pun saya tetap bersyukur di atas kejayaan tersebut dan akan terus belajar dengan gigih dan tekun untuk menguasai puisi haiku.


Sebenarnya tidak kira genre apa pun yang kita ceburi, kita perlu berani mencuba sesuatu yang baharu agar minda kita sentiasa luas berfikir dan gunakan kreativiti kita untuk mengolah puisi-puisi sedemikan menjadi puisi islamik, patriotik dan memberi inspirasi kepada yang membaca. Kita yang menulis maka kita yang harus berfikir apa yang mahu kita sampaikan kepada khalayak sama ada karya itu beretika atau sebaliknya. Yang penting tulislah sesuatu yang boleh memberi manfaat kepada pembaca bukan tulisan-tulisan yang tidak berfaedah dan porno... jauhkan diri dari menghasilkan karya-karya yang bercanggah dengan nilai dan moral agama kita.

Salam kejayaan buat semua! salam sayang selalu... :)


No comments: